Les meravelloses qualitats sonores dels bols han propiciat que moltes persones s’atreveixin a fer-los sonar conjuntament sense tenir en compte el seu to musical. Encara diria més, sense ni saber que cada bol té un to musical.

He sentit autèntiques barbaritats a resultes d’aquest desconeixement: persones que aconsegueixen una dotzena o una trentena de bols tibetans i els fan sonar a la babalà en un concert o un bany de so sense tenir en compte els seus tons i freqüències musicals.

Els efectes beneficiosos o perjudicials dels bols tibetans

Els bols tibetans, utilitzats adequadament, produeixen efectes molt beneficiosos a les persones. Però utilitzats sense criteris musicals solvents, com ara l’afinació, l’harmonització i la intensitat, poden produir efectes adversos i perjudicials.

El meu antic importador de bols tibetans del carrer Calàbria, fa vint anys, recordo que em mirava amb cara de: “què busca aquest friki?” quan em veia remenant tots els bols escoltant no sabia ben bé què… i quan li explicava que buscava diferents notes musicals, la seva expressió ja era d’estupefacció total. Els bols, encara ara, es venen a pes.

Jo mateix he experimentat els efectes adversos que produeixen diferents bols en sonar en freqüències caòtiques. Quan anava a veure el meu importador, ell em preparava una sala amb uns quants centenars de bols, de manera que pogués escollir els tons que em convenien. I al cap d’una estona de sentir aquell garbuix de freqüències que no tenien a veure res les unes amb les altres, sentia malestar en el meu cos. I és que, per bé o per mal, tenim la capacitat de ressonar amb el so, i si aquest és harmònic el seu efecte serà beneficiós, però si és caòtic ressonarem amb aquest caos i sentirem el malestar corresponent. Amb el temps, he après com evitar aquest efecte quan busco determinats tons musicals entre centenars de bols.

Classificar els bols per tons permet el seu ús terapèutic o musical

Els bols tibetans es construeixen buscant unes determinades qualitats sonores, però no buscant un to musical en particular, entre altres coses, perquè això dificultaria moltíssim la seva construcció. Aleshores el to precís de cada bol és fruit de l’atzar, encara que a una major mida sempre trobarem tons més greus, i a una mida més petita, tons més aguts.

Trobar o classificar els bols per tons musicals és una tasca molt difícil, però al mateix temps indispensable si volem utilitzar els bols musicalment o terapèutica. I us donaré un consell: les primeres notes a aconseguir, que facin un interval de quinta justa.

Trobaràs més informació sobre musicoteràpia i el massatge sonor sistema Xevi Compte en aquest enllaç.

Informa’t de la propera formació en massatge sonor (gener 2022) o visita la nostra botiga de bols tibetans.

Pin It on Pinterest

Share This

Share This

Share this post with your friends!