ca  musicoteràpia, n f
Mètode terapèutic basat en la utilització de la música per a restablir, mantenir o millorar la salut mental, física i emocional d’una persona.

D’aquesta manera defineix el Diccionari terminològic TERMCAT la musicoteràpia. Queda clar que la música és la base d’aquest mètode; el que aquesta definició no especifica és si la música és en viu o enregistrada. Vet aquí una controvèrsia que sovint es discuteix en fòrums musicoterapèutics. Música en la teràpia o teràpia amb música?

Música en la teràpia?

Música en la teràpia s’entén com una teràpia en la qual utilitzem música per aconseguir determinats objectius. Tal i com ho entenc jo, en aquest cas, la música esdevé un reforç en la teràpia, la qual es veurà facilitada i beneficiada per l’element musical. Hi ha molts musicoterapeutes que se senten còmodes amb aquest plantejament i no només se senten còmodes, sinó que són uns grans mestres en la seva utilització. No és el meu cas.

Teràpia amb música

Jo em sento més identificat amb la frase: teràpia amb música, en el sentit que utilitzo els propis elements de la música per, a partir d’ells, fer teràpia. És a dir, els propis elements de la música em serveixen per fer un procés terapèutic.

I quins són aquests elements?

El ritme, la melodia, l’harmonia, el timbre, el so, el volum, el tempo, el contrast, la dinàmica musical… tots aquests elements musicals són susceptibles de generar canvis  en la persona. I la persona ens explica moltes coses de si mateixa i de la seva relació amb el món sense utilitzar ni una sola paraula; només expressant-se amb alguns d’aquests elements. Fins i tot si no n’utilitza cap també ens està dient coses.

És per això que en les sessions quasi mai utilitzo música enregistrada, sinó gairebé sempre música en directe, perquè amb la música en directe tenim un control molt més exhaustiu de tots aquests elements musicals per tal de generar els canvis i els efectes que són necessaris a cada moment.

Jo tinc clar el que faig: teràpia amb música.

Trobaràs més informació sobre musicoteràpia i el massatge sonor sistema Xevi Compte en aquest enllaç.

Pin It on Pinterest

Share This

Share This

Share this post with your friends!