Musicoteràpia

 Què és Musicoteràpia?

La musicoteràpia és una teràpia no verbal que utilitza la música, creada en el moment, com a element terapèutic en sí, amb la finalitat d’enriquir la consciència i obrir canals de comunicació que promoguin un procés de creixement per afavorir l’adaptació social i millorar la qualitat de vida de la persona.

Xevi Compte utilitza dos tipus d’abordatges terapèutics: musicoteràpia receptiva i musicoteràpia activa-creativa.

La musicoteràpia receptiva intenta proporcionar a la persona una experiència de relaxació profunda. La metodologia aplicada té com a eix principal els bols tibetans. El sistema desenvolupat per Xevi Compte té una característica fonamental que el diferencia: cadascun dels bols tibetans es correspon amb una nota determinada, de manera que el resultat de la seva aplicació és musical i terapèutic.

Les característiques sonores dels bols juntament amb el criteri musical de la seva utilització, atorguen a aquest sistema una eficàcia contrastada per més de deu anys d’experiència professional.

La musicoteràpia activa-creativa intenta proporcionar una experiència musical interactiva. Es fonamenta en la creença que en l’ésser humà hi ha una musicalitat innata. Accedint a aquesta musicalitat, l’alumne activa el seu potencial creatiu i a partir d’aquí s’atenen les seves necessitats i els objectius particulars de cada cas.

En la música hi ha forces dinàmiques inherents i els seus elements (to, ritme, harmonia, tempo…) són agents de canvi.

El terapeuta, a través del piano, crea i improvisa músiques que conviden l’alumne a participar i interactuar musicalment, ja sigui amb el mateix piano o amb instruments de percussió. S’analitzen els elements musicals emergents i rellevants i es va construint el vincle alumne-musicoterapeuta, a partir del qual es treballen els objectius terapèutics que s’han definit, com per exemple la millora de l’expressió verbal, l’extensió del temps de participació i concentració o el desenvolupament de la creativitat.

Xevi Compte fa sessions de musicoteràpia en diferents àmbits: escoles d’educació especial, sociosanitaris, centres ocupacionals, unitats de salut mental… Sessions receptives o actives en funció dels perfils de les persones o col·lectius.

 

Vols saber més sobre musicoteràpia i en les àreas que treballem? Visita la nostra web d’Alquímia Musical.

“Des del 2007 faig sessions de forma habitual en escoles d’educació especial. En aquesta etapa he viscut moltes experiències que han estat enormement enriquidores. Me les han aportat els nens i nenes, que, malgrat tenir determinades discapacitats, han mostrat allò diví a través d’un senzill somriure o una transparent mirada d’agraïment després de sentir la vibració d’un bol tibetà sobre el seu cos. No m’he cansat de sentir agraïment cap a ells i també cap a les mestres i els mestres que fan de la seva professió un acte d’amor. També sento un infinit agraïment cap a la vida, que m’està permetent dedicar molt temps a gaudir d’expandir la música i la vibració sonora d’una manera tan i tan profitosa.”

Escoles d’Educació Especial a on Xevi Compte fa sessions habitualment: Els Joncs (Sarrià de Ter), Els Àngels (Palamós), Palau (GIrona), Joan Riu (Sant Gregori) i L’Arboç (Mataró)

El massatge sonor, sistema Xevi Compte

Després d’una llarga trajectoria professional treballant amb aquesta metodologia amb resultats molt positius en els àmbits de salut mental, dispacacitat intel·lectual, gent gran i desenvolupament personal, Xevi Compte ha desenvolupat una nova metodologia que aplica els bols tibetans com a eix principal. Com a característica diferencial que el caracteritza, cada bol tibetà correspont a una nota determinada, de manera que el resultat de la seva aplicació és musical i terapèutic.

El Massatge Sonor és un bany de so realitzat amb bols musicals i d’altres instruments amb l’objectiu d’aportar benestar a la persona a nivell físic, afectiu i mental. En el Massatge Sonor la persona ressona intensament i profunda amb el so i la música. Aquesta immersió sonora facilita la relaxació i la concentració, ajuda a desfer bloquejos, tensions corporals i emocionals, contribueix a controlar l’estrès i l’ansietat i optimitza la resposta immunitària.

Xevi Compte, pianista, compositor i musicoterapeuta, ha desenvolupat un sistema de massatge sonor basat en criteris musicals. Cada so de cada bol correspon a una nota musical, i l’elecció de cada un d’ells té un sentit i una coherència amb tota la resta. Aquesta fonamentació en criteris musicals és el que converteix en exclusiu aquest massatge sonor i el distingeix d’altres sistemes.

Els instruments principals que intervenen en el massatge sonor són els bols tibetans, o bols musicals, com els anomenem  quan aquests tenen una relació musical i tonal entre ells. En el massatge sonor també intervenen altres instruments complementaris com el timbal xamànic, el didgeridú, els diapasons, els cròtals, etc… encara que aquests no són indispensables.

Els bols musicals tenen unes propietats acústiques idònies per a realitzar un treball terapèutic:

  • L’envolvent sonor caracteritzat per un atac suau i una caiguda del so molt lenta, fa que el so es perllongui en el temps d’una manera considerable, promovent la focalització mental.
  • Les ones binaurals, que estimulen el cervell i afavoreixen tant la concentració com la relaxació.
  • La riquesa d’harmònics fàcilment audibles, estructurats en unes proporcions intervàl·liques determinades que desperten en la persona un espai intern immens i la conviden a deixar-se bressolar per les harmonies i pulsacions que es van succeint.

Ara bé, malgrat les fantàstiques característiques dels bols, cal saber com utilitzar-los per evitar efectes no desitjats. La seva intensitat, ben utilitzada, dóna consistència a l’efecte terapèutic, però mal utilitzada pot induir efectes negatius.

El massatge sonor que durant quinze anys ha aplicat Xevi Compte exigeix uns recursos materials i musicals exhaustius. Calen 20 bols musicals i és imprescindible  tenir coneixements avançats d’harmonia musical per la seva realització.  Tot i que la voluntat de Xevi Compte sempre ha estat de compartir i difondre aquesta metodologia, la complexitat material i musical en la pràctica han dificultat reproduir el seu sistema.

Amb el sistema simplificat que ha dissenyat, el massatge sonor es pot aplicar amb una gran economia de mitjans i sense que siguin necessaris coneixements musicals avançats. Tres únics bols, afinats en uns tons determinats, esdevenen els pilars que suporten tota l’edificació musical. La resta de bols es supleixen per unes seqüències creades i enregistrades per Xevi Compte.

Així doncs amb aquest sistema simplificat, la persona facilitadora –amb la formació específica – pot realitzar el massatge sonor només amb 3 bols + les gravacions reproduïbles a través d’un altaveu.

Vols adquirir tècniques musicoterapèutiques o millorar els teus coneixements pianístics?

Forma’t de la mà de Xevi Compte, pianista, compositor i musicoterapeuta per la Universitat de Barcelona. Docent al Màster de Musicoteràpia de la UB, al Màster de Musicoteràpia Transcultural de la UdG i al Màster de Relaxació, Meditació i Mindfulness de la UB.

No et perdis els seus cursos totalment dinàmics i pràctics!

Pin It on Pinterest

Share This