Què és Musicoteràpia?

La musicoteràpia és una teràpia no verbal que utilitza la música, creada en el moment, com a element terapèutic en sí, amb la finalitat d’enriquir la consciència i obrir canals de comunicació que promoguin un procés de creixement per afavorir l’adaptació social i millorar la qualitat de vida de la persona.

Xevi Compte utilitza dos tipus d’abordatges terapèutics: musicoteràpia receptiva i musicoteràpia activa-creativa.

La musicoteràpia receptiva intenta proporcionar a la persona una experiència de relaxació profunda. La metodologia aplicada té com a eix principal els bols tibetans. El sistema desenvolupat per Xevi Compte té una característica fonamental que el diferencia: cadascun dels bols tibetans es correspon amb una nota determinada, de manera que el resultat de la seva aplicació és musical i terapèutic.

Les característiques sonores dels bols juntament amb el criteri musical de la seva utilització, atorguen a aquest sistema una eficàcia contrastada per més de deu anys d’experiència professional.

La musicoteràpia activa-creativa intenta proporcionar una experiència musical interactiva. Es fonamenta en la creença que en l’ésser humà hi ha una musicalitat innata. Accedint a aquesta musicalitat, l’alumne activa el seu potencial creatiu i a partir d’aquí s’atenen les seves necessitats i els objectius particulars de cada cas.

En la música hi ha forces dinàmiques inherents i els seus elements (to, ritme, harmonia, tempo…) són agents de canvi.

El terapeuta, a través del piano, crea i improvisa músiques que conviden l’alumne a participar i interactuar musicalment, ja sigui amb el mateix piano o amb instruments de percussió. S’analitzen els elements musicals emergents i rellevants i es va construint el vincle alumne-musicoterapeuta, a partir del qual es treballen els objectius terapèutics que s’han definit, com per exemple la millora de l’expressió verbal, l’extensió del temps de participació i concentració o el desenvolupament de la creativitat.

Xevi Compte fa sessions de musicoteràpia en diferents àmbits: escoles d’educació especial, sociosanitaris, centres ocupacionals, unitats de salut mental… Sessions receptives o actives en funció dels perfils de les persones o col·lectius.

SESSIONS EN ESCOLES D’EDUCACIÓ ESPECIAL

“Des del 2007 faig sessions de forma habitual en escoles d’educació especial. En aquesta etapa he viscut moltes experiències que han estat enormement enriquidores. Me les han aportat els nens i nenes, que, malgrat tenir determinades discapacitats, han mostrat allò diví a través d’un senzill somriure o una transparent mirada d’agraïment després de sentir la vibració d’un bol tibetà sobre el seu cos. No m’he cansat de sentir agraïment cap a ells i també cap a les mestres i els mestres que fan de la seva professió un acte d’amor. També sento un infinit agraïment cap a la vida, que m’està permetent dedicar molt temps a gaudir d’expandir la música i la vibració sonora d’una manera tan i tan profitosa.”

Escoles d’Educació Especial a on Xevi Compte fa sessions habitualment: Els Joncs (Sarrià de Ter), Els Àngels (Palamós), Palau (GIrona), Joan Riu (Sant Gregori) i L’Arboç (Mataró)

SESSIONS PER A GENT GRAN

La música ens ajuda a gaudir del present. Quan cantem, no pensem, només sentim. La música ens permet experimentar plaer, i això té un fonament físic perquè ens ajuda a augmentar els nivells de serotonina, el neurotransmisor que regula l’estat d’ànim. Les sessions de musicoteràpia aporten a les persones grans un munt de beneficis a diferents nivells: cognitiu, físic, social, emocional i espiritual. Tenen efectes positius en les habilitats verbals, en la memòria, en l’atenció, en la creativitat, fomenta la participació, l’autoestima, la coordinació i la mobilitat física.

Per a concertar sessions contacteu per telèfon o a través de xevi@xevicompte.com

 

Pin It on Pinterest

Share This