Què en sabem dels bols tibetans? Quins mites ens arriben? Són certs?
Quin és el veritable valor d’aquests instruments?

Els bols tibetans són uns instruments meravellosos, amb unes característiques acústiques extraordinàries que els converteixen en idonis per a ser utilitzats amb finalitats terapèutiques.

Ara bé, hem de saber separar el blat de la palla, perquè al voltant dels bols tibetans es diuen moltes falsedats que poden distreure’ns i confondre’ns sobre el veritable valor d’aquests instruments.

Les qualitats sonores dels bols tibetans vénen donades per l’aliatge dels seus metalls, pel gruix de les seves parets, per la forma i grandària del bol en si i per la tècnica de construcció que s’hagi utilitzat, ja sigui manualment o amb torns mecànics.

El valor del bol està en el seu so

Els bols construïts a màquina es distingeixen ràpidament per la seva perfecció en la forma i els acabats, però no tenen ni molt menys la riquesa sonora i els matisos acústics que tenen els bols fets manualment.

Hi ha diferents mites que envolten els bols tibetans que no són res més que estratègies de venda.

Es diu, per exemple, que els bols tenen un aliatge de set metalls. i aquesta afirmació és falsa.

Els bols tibetans tenen un aliatge de dos metalls: coure i estany; en una proporció de 78% coure i 22% estany. Aquesta és la proporció amb què s’aconsegueix una millor sonoritat. Alguns bols poden tenir zinc també, però aquest metall no contribueix a millorar el so, sinó més aviat al contrari, i s’utilitza només per incidir en l’aspecte extern. És veritat que en l’anàlisi dels metalls que componen un bol tibetà trobem d’altres metalls, però en proporcions de 0,00001%, la qual cosa es considera simplement residu, i no pas component de l’aliatge.

Que només tinguin dos metalls, no li dóna ni li treu valor al bol tibetà. El valor del bol està en el seu so, i no pas en els components del seu aliatge. Curiosament, aquest aliatge és el mateix que s’utilitza en la construcció de les campanes occidentals, i és que com he dit abans, aquesta proporció de metalls és la que aconsegueix una millor sonoritat, tant aquí com al Tibet.

Informa’t de la propera formació en massatge sonor que tindrà lloc el mes de gener de 2022 o visita la nostra botiga de bols tibetans.

Pin It on Pinterest

Share This

Share This

Share this post with your friends!