Comptar amb recursos basats en patrons rítmics i seqüències harmòniques per a improvisacions amb el piano ens permetrà facilitar una millor experiència musical al nostre alumnat i a les persones que acompanyem com a musicoterapeutes.

Com podem guanyar recursos per improvisar amb el piano i fer un millor acompanyament a les persones?

Els musicoterapeutes, mestres de música, i tots aquells que volem facilitar l’experiència musical a les persones amb l’ajuda d’un piano, hauríem de tenir un munt de recursos rítmics i harmònics i uns bons reflexes per a utilitzar-los  quan calgui. I no només això, sinó també saber-los adaptar al nivell i al perfil de la persona a qui estem embolcallant en l’experiència musical.

Aquest és un repte on he vist entrebancar-se col·legues musicoterapeutes i mestres de música de diferents àmbits, malgrat tenir un nivell musical considerable i una creativitat envejable. I és que no n’hi ha prou de ser un bon músic per a aquest repte, sinó que cal tenir molt clars uns quants patrons rítmics i diferents seqüències harmòniques per crear sobre la marxa un tema musical, el tema que es crea en el moment màgic de la comunió musical, on les notes flueixen i la música ens travessa de cap a peus a tots els participants.

La improvisació: aprendre a conversar

Estic parlant d’improvisació, aquesta paraula que espanta d’allò més a qualsevol que hagi tingut una formació clàssica. Però no hauria de ser així; en música, improvisar ha de ser allò més natural del món. I pot ser-ho a partir de clarificar uns quants conceptes rítmics i uns quants conceptes harmònics i melòdics. Tots tenim habilitats per improvisar! Si improvisem quan parlem, per què no hauríem de poder improvisar quan toquem? L’aprenentatge en el conservatori consisteix en aprendre a llegir, no en aprende a conversar, i això és un crim musical.

El piano és un instrument privilegiat per poder veure i entendre l’harmonia visualment. I a més, si ens endinsem en el món dels modes grecs trobarem moltes possibilitats de crear diferents ambientacions musicals que surten de les típiques creades a través del mode major i el mode menor. No n’hi ha prou, però, amb unes bones seqüències d’acords sinó que hem de trobar recursos rítmics que facin “caminar” les seqüències harmòniques. Per poder fer acompanyaments musicals que funcionin rítmicament hem de deixar de costat algunes de les nostres concepcions clàssiques i utilitzar elements propis d’una banda de música moderna.

Conec músics que han llençat la tovallola i diuen: improvisar no és per a mi. No hi estic d’acord. Hem d’entendre els fonaments de la construcció musical, i a partir d’aquí, jugar. I gaudir.

Si vols saber-ne més, et convido a inscriure’t al webinar gratuït que oferiré el dimecres, dia 29 de desembre de 2021, a les 19:00 h, a través d’aquest formulari.

Pin It on Pinterest

Share This

Share This

Share this post with your friends!